Het is erg leuk om je tuin zo nu en dan een mooie update te geven. Wanneer je dol bent op bonsaibomen en alles wat met Japan te maken heeft, is het erg leuk om je tuin een look te geven die meer richting de Aziatische stijl gaat. Natuurlijk willen we graag een aantal tips geven waarmee jij makkelijk je tuin kunt omtoveren tot een ware zentuin. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, nemen we snel met je door dus lees gauw verder. Voor we het vergeten: op onze site vind je nog meer leuke blogs waarin we je willen inspireren met allerlei design voorbeelden. Dus als je nog zin hebt om te lezen doe dit dan zeker.

Begin met een goede basis: keramische tegels

Elk project begint met een goede basis. Zo is het ook met het aanpassen van je tuin van een reguliere, misschien ietwat chaotische tuin, naar een prachtige tuin die ge├»nspireerd is door zen. In dergelijke tuinen zie je de orde en de rust terugkomen door eenvoudige vormen. Dat begint allemaal met een vloer die solide oogt, dit kun je bereiken door keramische tegels te kiezen voor de bestrating. Dergelijke tegels zijn over het algemeen 3 centimeter dik en bestaan uit verschillende lagen. Deze lagen bestaan uit een mengsel van klei en zand. Het is mogelijk om deze tegels zo te maken dat ze bijvoorbeeld lijken op natuursteen. Dit past erg goed in een zentuin. 

Voeg kenmerkende elementen van zen toe

Natuurlijk vind je in een zentuin allerlei kenmerkende elementen die gewoon niet mogen ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan de vijver, het bruggetje, bamboe, boeddhabeelden,  natuurstenen elementen, vissen en grind. Stuk voor stuk zijn dit schitterende dingen die je in de tuin kunt doen. Natuurlijk hoeft het niet allemaal, je moet er vanzelfsprekend ook de ruimte voor hebben.

De functie van een zentuin

Wanneer je kijkt naar de functie van een zentuin in de oosterse cultuur, dan zie je dat deze ontstaan is in de zenkloosters van Japan en de functie had van een meditatieve buitenruimte. Deze functie heeft de tuin niet verloren, maar in de westerse setting is het toch een beetje anders. Zeker wanneer je deze tuin in een vinexwijk maakt. Dan is het natuurlijk wel een plek waar je echt tot rust kunt komen. Hier zitten met een boek of samen met iemand een goed gesprek voeren is een goede afleiding van het informatie bombardement dat we dagelijks te verwerken krijgen via social media en andere klassieke media.

Pin It on Pinterest