Er zijn mensen die het liefst 24/7 zouden leven. Slapen vinden ze maar verspilde tijd. Het idee dat je niet zou hoeven te slapen, staat natuurlijk haaks op de wetten van de natuur en het ritme van dag en nacht. Een mens geniet alleen optimaal van het leven als er ook voldoende tijd wordt gereserveerd om te slapen. Een goede nachtrust is met andere woorden heel belangrijk. Lees hier waarom dat zo is.

Slapen is nodig om te herstellen

Overdag gebruiken wij een hoop energie. Zowel lichamelijk als geestelijk zijn we continu in de weer. Ons lichaam, brein en zintuigen zijn in de hele periode dat we wakker zijn vrijwel steeds actief. We doen voordat we in bed belanden ook ontzettend veel indrukken op. Tegenwoordig is dat meer dan ooit het geval, omdat we veel op onze telefoons kijken en onszelf continu blootstellen aan informatie. Al die input moet op een gegeven moment worden verwerkt. Tijdens de slaap geven we ons lichaam en geest de kans om tot rust te komen en te herstellen van de inspanningen van de dag.

Wat doet slaap met je?

Als je goed hebt geslapen, dan sta je ‘s morgen fit weer op. Je zit boordevol energie. Dat komt omdat tijdens het slapen je energiebronnen weer worden aangevuld en spieren en cellen voldoende tijd hebben gekregen om te herstellen. Goed slapen en uitgerust weer opstaan betekent ook dat je overdag een stuk scherper bent en veel minder last hebt van stress. Bovendien heb je een beter humeur, wat wel zo prettig is voor de mensen in je omgeving. Een goede nachtrust zorgt er daarnaast voor dat je stofwisseling beter functioneert, waardoor je overgewicht kunt tegengaan. Het maakt je lichaam ook weerbaarder, waardoor je minder kans hebt op chronische aandoeningen. Om een lang verhaal kort te maken, slapen is hartstikke belangrijk voor je gezondheid.

Verschillende fasen tijdens slaapcyclus

De meeste mensen hebben gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig. Tijdens het slapen volg je een bepaalde cyclus. Na het inslapen kom je eerst in een lichte slaap terecht. Daarna volgt een diepe slaap, dit is de fase waarin je lichaam tot rust komt. Daarna volgt de REM- of droomslaap. Hierin worden de prikkels van overdag verwerkt. De hele cyclus herhaalt zich per nacht zo’n 5 keer.

Beter slapen op een M Line boxspring

Naast het feit dat je maar beter geen koffie meer drinkt net voordat je gaat slapen of je mobiele telefoon mee naar bed neemt waardoor je nog onnodig veel indrukken opdoet, is het ook van belang dat je slaapt op een matras van uitstekende kwaliteit in combinatie met een M Line boxspring. Zo ben je verzekerd van een optimale ondersteuning van je lichaam en dat bevordert een goede nachtrust.

Pin It on Pinterest